İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Millî Şehit Kaymakam Mehmed Kemâl Bey ve İşgâl İstanbul’unda Tehcir Yargılamaları – Prof. Dr. Ferudun Ata

Topluluğumuz, 17 Şubat Perşembe 2022 tarihinde Prof. Dr. Ferudun Ata ile “Millî Şehit Kaymakam Mehmed Kemâl Bey ve İşgâl İstanbul’unda Tehcir Yargılamaları” serlevhalı konferansta bir araya geldi.

Çevrimiçi gerçekleştirilen konferansta, Ermeni meselesinin Cihan Harbi’nden itibaren geçmişine değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ata, 1919-20 yargılamalarından önce 1915-1916 yıllarında yetkilerini suistimal ve görevlerini ihmal suçlarını işlemiş memurlar ile başıbozuk halde kamu düzenini tehcir esnasında bozan sivillerin yargılamasından bahsetti. Bu yargılamaların Ermeni olaylarında mağduriyet doğmasına sebebiyet verenlere karşı olduğunu belirten Ata, yargılamalar arasında aranan hakkani hususiyetleri haiz olanın bu olduğunu ifade etti.

Söze, 1919 olaylarında görülen davaların İtilaf Devletlerinin baskısıyla gündeme getirildiğini ifade ederek devam eden Prof. Dr. Ferudun Ata, bu yargılamalardan Mehmed Kemal Bey ve Nusret Bey’in davalarına hususen değindi. Mahkemelerdeki usulsüzlük ve hukuksuzluklara değinildikten sonra mahkeme heyeti ve dönemin yöneticilerine de değinen Ata, konferansın sonunda kendisine yöneltilen soruları cevaplamasını müteakip katılımcılara ve Bilkent Medeniyet Topluluğu’na konferans ve bu günün anısına şahsi adına dikilen fidanlar münasebetiyle teşekkür ederek konuşmasını nihayete erdirdi.

Bizler de konferans davetimize icabet ettikleri, böylesi önemli bir konuyu fevkalade tafsilatlı anlatmaları ve sabırla soruları yanıtladıkları için kendilerine şükranlarımızı arz ediyoruz.

Yorumlar kapatıldı.